ترجمه مقاله

میزان الحراره

لغت‌نامه دهخدا

میزان الحراره . [ نُل ْ ح َ رَ ] (ع اِ مرکب ) میزان الحرارة. گرماسنج . دماسنج . ترمومتر. رجوع به گرماسنج شود.
- میزان الحراره ٔ الکلی ؛ آن میزان الحراره که مایع داخلی آن الکل است . چون با میزان الحراره ٔ جیوه ای نمیتوان سرمای کمتر از 35 درجه را اندازه گرفت ، برای این منظور غالباً از میزان الحراره های الکلی استفاده می کنند. زیرا الکل در 120 درجه منجمد میشود ودر 78 درجه بجوش می آید و بهمین مناسبت هم نمیتوان آن را برای اندزه گرفتن حرارتهای زیاد بکار برد و غالباً برای اندازه گرفتن حرارتهای پست از آن استفاده میکنند. از طرف دیگر چون انبساط الکل بر اثر حرارت بیشتر از جیوه میباشد فاصله ٔ بین درجات آن زیادتر است وبا رنگین ساختن آن تشخیص درجات آن بهتر و آسانتر انجام میگیرد.
- میزان الحراره ٔ طبی ؛ میزان الحراره ای است که برای اندازه گرفتن درجه ٔ حرارت بدن انسان بکار می رود. چون حرارت غریزی بدن انسان سالم در حدود 37 درجه ٔ صد قسمتی است ، بنابراین میزان الحراره ٔ مذکور از 34 تا 44 درجه ٔ صد قسمتی (95 تا 114 درجه ٔ فارنهایت ) یعنی حداقل و حداکثر تغییر حرارت بدن انسان را نشان میدهد.
- میزان الحراره ٔ فارنهایت ؛ میزان الحراره ای است که درجه بندی آن بوسیله ٔ فارنهایت فیزیک دان آلمانی انجام گرفته و به نام او نامیده شده است . فارنهایت سردترین درجه ٔ حرارتی که درزمان خود میتوانست در آزمایشگاه تهیه کند، به وسیله ٔ مخلوط برف و نوشادر در 17/8 درجه ٔ صد قسمتی تهیه کرد و آن را درجه ٔ صفر میزان الحراره ٔ خود قرار داد و درجه ٔ حرارت آب جوش (در حال غلیان ) را برابر 212 درجه گفت . بنابراین صفر آن مطابق 17/8 درجه ٔ میزان الحراره ٔ سانتیگراد و 32 آن برابر صفر میزان الحراره ٔ سانتی گراد و 212 آن برابر 100 میزان الحراره ٔ مذکور است ویک درجه ٔ آن برابر 59 درجه ٔ سانتی گراد است .
ترجمه مقاله