ترجمه مقاله

کیفیات

لغت‌نامه دهخدا

کیفیات . [ ک َ / ک ِ فی یا ] (از ع ، اِ) ج ِ کیفیت . چگونگیها. (فرهنگ فارسی معین ). رجوع به کیفیت شود.
- کیفیات اربعه ؛ حرارت و برودت و رطوبت و یبوست باشد، و آن را کیفیات اولی نیز گویند. (از یادداشت به خط مرحوم دهخدا).
- کیفیات استعدادی . رجوع به کیفیت (اصطلاح منطق ) شود.
- کیفیات اولی . رجوع به ترکیب «کیفیات اربعه » و ترکیب بعدشود.
- کیفیات اولیه ؛ حرارت وبرودت و رطوبت و یبوست باشد، و آن را طبیعیین از این جهت کیفیات اولیه گفته اند که سایر کیفیات از قبیل رنگها و بویها و چشیدنیها و سنگینی و سبکی و سستی و سختی و امثال آن را متولد از چهار کیفیت اولیه دانند. (از یادداشت به خط مرحوم دهخدا).
- کیفیات ثوالث ؛ (اصطلاح طب ) کیفیاتی باشد که از کیفیات ثوانی حادث شود. (از بحر الجواهر، از یادداشت به خط مرحوم دهخدا). رجوع به ترکیب بعد شود.
- کیفیات ثوانی ؛ (اصطلاح طب ) کیفیاتی است که از مزاج حادث گردد، چون تفتیح و تقطیع و تلطیف و امثال آن . (از بحرالجواهر، از یادداشت به خطمرحوم دهخدا).
- کیفیات راسخه . رجوع به کیفیت (اصطلاح منطق ) شود.
- کیفیات عارضه . رجوع به کیفیت (اصطلاح منطق ) شود.
- کیفیات محسوسه . رجوع به کیفیت (اصطلاح منطق ) شود.
- کیفیات مخففه ؛ (اصطلاح حقوق ) در حقوق جزا اوضاع و احوالی است که هرگاه جرم در آن اوضاع و احوال واقع شود موجب تخفیف یا معافیت از مجازات می شود. اوضاع و احوال مزبور بر دو قسم است : قسم اول ، آنها که به نص قانون معرفی شده است و اصطلاحاً به نام معاذیر قانونی نامیده می شود. معاذیر قانونی ممکن است موجب معافیت و یا تخفیف از مجازات شود.اولی مانند قتل که از شوهر واقع شود هرگاه اجنبی رابا زنش در یک فراش مشاهده کند (ماده ٔ 179 قانون مجازات عمومی )، دومی مانند قتل از مردی که دختر یا خواهر خود را با مرد اجنبی ببیند که از یک تا شش ماه به حبس تأدیبی محکوم خواهد شد. (ماده ٔ 179 قانون مجازات عمومی ). قسم دوم ، آنها که مورد نص قانون واقع نشده و قضات می توانند درصورتی که آن اوضاع را مقتضی تخفیف بدانند میزان مجازات را تا حدودی که قانون پیش بینی کرده پایین بیاورند. اصطلاحاً این قسمت را «معاذیر قضایی » نامند. کیفیات مخففه ٔ قانونی (یا معاذیر قانونی ) دو قسم است : الف - معاذیر عمومی ، که اختصاص به جرم خاصی ندارد بلکه در جرائم مختلف دیده می شود، مثل صغر سن تا پایان دوازده سالگی (ماده ٔ 3 قانون مجازات عمومی )، طفل در این سن هر جرمی مرتکب شود مجازات ندارد. ب - معاذیر اختصاصی ، که اختصاص به جرم معین دارد،مثل قتل اجنبی به دست شوهری که او را با زنش در یک فراش دیده است . معاذیر قضایی شامل مجازات خلاف نمی شود ودر جنحه و جنایت هم قانون حدودی برای آن معین نموده است . (ماده ٔ 43، 44 و 45 قانون مجازات عمومی ) (فرهنگ حقوق تألیف جعفری لنگرودی ).
- کیفیات مشدده ؛ (اصطلاح حقوقی ) در حقوق جزا، اوضاع و احوالی است که هرگاه جرم در آن اوضاع و احوال واقع شود موجب تشدید مجازات می شود، مانند سرقت شبانه یا سرقت مسلح و دسته جمعی . کیفیات مشدده هرگاه ناظر به حال فاعل جرم باشد اصطلاحاً به نام کیفیات مشدده ٔ شخصی نامیده می شود، مانند عمل منافی عفت معلم بامحصل . کیفیات مشدده ٔ شخصی ممکن است ناظر به حال مجنی علیه نیز باشد (نه ناظر به حال فاعل جرم )، مانند هتک ناموس نسبت به مجنی علیه کمتر از هجده سال . هرگاه کیفیات مشدده ناظر به اوضاع جرم باشد آن را اصطلاحاً «کیفیات مشدده ٔ موضوعی » نامند، مانند لواط به عنف ، تهدید. (فرهنگ حقوقی تألیف جعفری لنگرودی ).
- کیفیات مشدده ٔ اختصاصی . رجوع به کیفیات مشدده ٔ قانونی شود.
- کیفیات مشدده ٔ شخصی . رجوع به کیفیات مشدده شود.
- کیفیات مشدده ٔ عمومی . رجوع به ترکیب بعد شود.
- کیفیات مشدده ٔ قانونی ؛ کیفیاتی است که عنوان خاصی در نصوص قانون دارد، مانند تکرار جرم که بنابه مواد 24 و 25 (اصلاحی خرداد 1310 هَ . ش .) از اسباب تشدید مجازات است .(فرهنگ حقوقی تألیف جعفری لنگرودی ). و رجوع به همین مأخذ شود.
- کیفیات مشدده ٔ قضایی ؛ اوضاع و احوالی است که مورد نص قانون واقع نشده ولی چون مقنن برای جرم حداقل و حداکثر مجازات معین نموده و اوضاع و احوال طوری است که قاضی به حداکثر مجازات در حق مجرم حکم می دهد، مثل اعمال قساوت از طرف قاتل (یامجرم به طورکلی ) در جرمی که مرتکب شده است . (فرهنگ حقوقی تألیف جعفری لنگرودی ).
- کیفیات مشدده ٔ موضوعی . رجوع به کیفیات مشدده شود.
- کیفیات نفسانی . رجوع به کیفیت (اصطلاح منطق ) شود.
ترجمه مقاله